Bloggnorge.com // Livet i Frankrike
Start blogg

Livet i Frankrike

Parisere, kulturkræsj og reiseglede

7 ting du tror om Franskmenn som overhode ikke stemmer

Kategori: Ukategorisert | 0 kommentarer » - Skrevet torsdag 10. mars , 2016 kl. 12:20

10460681_10206328865009563_7994398459128766_n

Du lærer mye om et land og landets befolkning av å bo der over lengre tid. Du lærer for eksempel at blant alle stereotypene du ser på film, så er det svært få som eksisterer i virkeligheten. Franske stereotyper er et godt eksempel. Du ser dem stadig i Amerikanske filmer. Utro menn, stripete t-skjorter og alpelue, bart, kvinner med rød trut og sigarett i hånden, damer på sykkel med flagrende kjoler og baguetter i sykkelkurven. Dette er bare noen av de kjente, rare idéene folk har av hvordan befolkningen er i Frankrike.

Her er de mest ekstreme tilfellene:

  1. Alle menn er utro og sjonglerer flere damer på én gang.  Som i alle vestlige land, så finnes det slike menn i Frankrike også. Men det er ikke flere her enn andre steder. Tvert imot så virker det som det er et høyt flertall som foretrekker å være i langvarige, seriøse, monogame forhold. Kanskje ikke så rart, når de fleste vennekvelder, middager og byturer blir gjort sammen med andre par.
  2. I Paris går dem med alpelue. Ja, kanskje enkelte 80 år gamle damer. Men bortsett fra dem så har jeg kun sett/hørt engelskspråklige turister og asiatiske turister bruke det fordi de tror det er «Parisian chic».
  3. Alle røyker. Hele tiden. Nei, etter at røykeloven ble innført har det faktisk blitt mer og mer upopulært å røyke i Frankrike. Men etter at E-sigaretter kom ut på det franske markedet, har den trenden tatt helt av.
  4. Alle jenter i Paris er ekte fashionistas og har alltid sminke, hår og antrekk «on point». Beklager å knuse myten men… jeg tar metroen omtrent hver dag, og jeg ser kanskje 1 av 10 som har et antrekk som ikke er nitrist. De aller fleste går med sort kåpe, olabukse og converse eller lave støvletter. Og «Parisian chic» hår er visst å ikke børste håret og heller bare kjøre «bedhair» stil. Sminke? Kanskje bittelitt maskara og kanskje leppestift – hvis man er av den modige typen.
  5. Alle sykler overalt – og putter bakerivarer i sykkelkurven. Denne stemmer delvis. Det ER mange som sykler over alt. Stort sett midt i trafikken i Paris’ travleste veier, gir blanke i andre biler og egen sikkerhet, og stort sett uten bakervarer i kurven. Men jo, av og til.
  6. Franskmenn spiser snegler, frosk og drikker vin hele tiden. At de drikker vin hele tiden, er delvis sant. Det er vanlig å ta et glass vin og to en hvilken som helst ukedag sammen med et måltid. Men de drikker seg ikke drita på vin, med mindre det skjer med et uhell under et arrangement som vinsmaking. Franskmenn drikker vin for å NYTE smaken, og prøve å gjenkjenne noter og elementer og hvilken drue og årstall osv.  Og så var det snegler da…»Les escargots». Disse får du servert som forrett på alle turist-restauranter, men også på noen «vanlige» lokale restauranter, selv om jeg må innrømme at jeg ikke har sett det så veldig mange steder. Frosk har jeg faktisk aldri sett på noen menyer. Kanskje fordi jeg unngår turist-restaurantene siden kvaliteten stortsett ikke er bra, og maten er latterlig overpriset.
  7. Ingen kan Engelsk. Jo, mange Franskmenn kan grunnleggende Engelsk, men de føler seg ikke komfortabel med språket. Derfor hjelper det hvis du prøver å si noen gloser på Fransk først. Det at Franskmenn på arrogant vis ikke vil snakke med deg med mindre du snakker Fransk først, fordi de er så stolt av språket, er ikke helt riktig. Sannheten er at mange Franskmenn har komplekser med sin Engelske uttale (som mange jo synes er utrolig sjarmerende!) og at de derfor ofte ikke tørr. Tro meg, som expat i Frankrike har det blitt en del «jeg snakker engelsk til deg, du svarer på fransk til meg» før jeg følte meg komfortabel nok med å snakke Fransk selv.

Jeg kunne fortsatt med flere punkter i evigheter, men velger å avslutte her. Hvilke myter eller stereotyper kjenner du til om Franskmenn, som jeg ikke har tatt med på listen?

11012986_10206328854449299_1445675527666819044_n

 

Blogglistenhits

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.